Coś pysznego, czekoladowego i całkiem zdrowego? Pewnie, że się da:) Bazą tego musu jest awokado- ważne by było bardzo dojrzałe i miało kremową konsystencję.Najbardziej lubię awokado odmiany hass- ma przyjemny smak i bardzo kremowy miąższ. Mój mus osłodziłam syropem z agawy, który bardzo lubię i często wykorzystuję, ale świetnie sprawdzi się też płynny miód albo syrop klonowy. U mnie dodatkiem są posiekane pistacje i pestki granatu, ale dobrze sprawdzą się też drobne owoce jak porzeczki, borówki czy jagody.
Składniki ( na dwie małe porcje):
1 duże dojrzałe awokado hass
3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao
do podania:
posiekane pistacje
pestki granatu
Sposób przygotowania:
Awokado obieramy i oddzielamy miąższ od pestki. Umieszczamy w sporej misce i dodajemy pozostałe składniki- przy pomocy blendera ręcznego miksujemy bardzo dokładnie by mus był gładki i jednolity oraz pozbawiony grudek. Przekładamy do naczynek w których chcemy podać deser- odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy pistacjami i granatem. Gotowe!
Smacznego:)
Boski, bardzo taki lubię :)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcie! Awokado często u nas gości, ale takiego musu jeszcze nie próbowałyśmy. Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuń