Składniki:
1 kromka chleba3 spore pieczarki
duże jajko
pęczek pietruszki
ząbek czosnku
łyżka uprażonych ziaren słonecznika
sok z 1/2 cytryny
oliwa
kilka gałązek tymianku
masło
2 łyżki octu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
pieczarki: kroimy grzyby na nieduże kawałki, na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy pieczarki z dodatkiem tymianku aż nabiorą złotego koloru. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
jajko: W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet. Jajko wybijamy ostrożnie do miseczki by nie uszkodzić żółtka. W garnku mieszamy tak by powstał na środku wir- delikatnie umieszczamy tam jajko z miseczki- mieszamy delikatnie łyżką by otoczyć białkiem żółtko- gotujemy około 3 minut i odcedzamy.
Chleb opiekamy pod grillem i podajemy z przygotowanymi dodatkami. Gotowe!
Smacznego:)
U mnie niestety takie śniadania to tylko w weekendy. To bardzo mi się podoba, sycące i takie urozmaicone.
OdpowiedzUsuń