menu

Grzanka z pesto, jajkiem w koszulce i smażonymi pieczarkami

Praca w domu ma swoje plusy i minusy. Jednym z wielkich plusów jest na pewno fakt, że nigdzie rano nie muszę się spieszyć. Mogę w spokoju, powoli zjeść śniadanie i cieszyć się tym co mam na talerzu. Lubię śniadania, które mają wiele smaku, są sycące i dodają energii do działania. Ten opis idealnie wypełnia taka grzanka-świeżość pietruszkowego pesto, delikatne jajko, chrupiąca grzanka i  moje ukochane pieczarki z tymiankiem- pycha!


rzanka z jajkiem w koszulce i pesto


Składniki:

1 kromka chleba
3 spore pieczarki
duże jajko
pęczek pietruszki
ząbek czosnku
łyżka uprażonych ziaren słonecznika
sok z 1/2 cytryny
oliwa
kilka gałązek tymianku
masło
2 łyżki octu
sól
pieprz




Sposób przygotowania:

Pesto: natkę pietruszki, ziarna słonecznika, ząbek czosnku oraz sok z cytryny i oliwę z oliwek(dodajemy ją stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji) miksujemy blenderem.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

pieczarki: kroimy grzyby na nieduże kawałki, na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy pieczarki z dodatkiem tymianku aż nabiorą złotego koloru. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
jajko: W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet. Jajko wybijamy ostrożnie do miseczki by nie uszkodzić żółtka. W garnku mieszamy tak by powstał na środku wir- delikatnie umieszczamy tam jajko z miseczki- mieszamy delikatnie łyżką by otoczyć białkiem żółtko- gotujemy około 3 minut i odcedzamy.
Chleb opiekamy pod grillem i podajemy z przygotowanymi dodatkami. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. U mnie niestety takie śniadania to tylko w weekendy. To bardzo mi się podoba, sycące i takie urozmaicone.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)