Marakuja to jeden z moich ulubionych owoców- zaraz po truskawkach. Tym bardziej cieszę się, że jest coraz bardziej dostępna. Jej zapach jest obłędny, a smak idealny do wszelkich deserów, jogurtów i płatków. Na blogu znajdziecie kilka propozycji na desery z jej wykorzystaniem:
lody z marakui i
pączki hiszpańskie z lukrem z marakują to moje ulubione:) Tym razem przygotowałam krem na bazie tych pysznych owoców- sprawdzi się idealnie w deserach: jako polewa do lodów albo dodatek do bezy.
Składniki:
100ml miąższu z marakui ( u mnie z 5 owoców)
100g cukru
3 żółtka
2 solidne łyżki masła
Sposób przygotowania:
W rondelku umieszczamy marakuję, cukier oraz żółtka- mieszamy składniki dokładnie i na wolnym ogniu podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Po chwili dodajemy masło, mieszamy i czekamy aż się roztopi. Gdy krem zacznie gęstnieć i zagotuje się zdejmujemy garnek z ognia i przekładamy do wyparzonego słoiczka- gdy ostygnie przechowujemy w lodówce. Gotowe!
Smacznego:)
Lubię marakuję; kupuję rzadko, bo droga jest, niestety... Taki curd to czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać curd w lodówce? Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńCurd przechowuję w lodówce do 5 dni.
Usuń