Czy ta zupa nie ma przepięknego koloru? Jest taki wiosenny i dodaje mi energii. Zupa jest lekka, bardzo szybka w przygotowaniu- pod warunkiem, że mamy gotowy bulion. U mnie to działa tak, że gotuję duży garnek bulionu w weekend- umieszczam w zamkniętych pojemnikach w lodówce i mam bazę do zupy na początek tygodnia. To świetny patent jeśli lubicie szybko przygotować zupę, ale nie rezygnując z bulionu jako bazy. Jeśli sprawę bulionu mamy załatwioną to zrobienie zupy trwa dosłownie 10 minut.
Składniki( 2 porcje):
700ml bulionu( u mnie z kaczki)
szklanka mrożonego groszku
sok z 1/2 cytryny
1 cebulka dymka
sól
pieprz
opcjonalnie:
do podania brązowy ryż
Sposób przygotowania:
W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy groszek i na średnim ogniu gotujemy kilka minut by zmiękł. Zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli chcemy by krem był idealnie gładki przecieramy go przez sitko. Krem doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę podajemy z dużą ilością posiekanej dymki. Gotowe!
Smacznego:)
Ależ ma energetyczny kolor!
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć :)