Kilka dni temu pokazywałam przepis na przepyszny, egzotyczny w smaku
curd z marakui. Tym razem pomysł jak można go wykorzystać. Pyszna tarta z curdem to orzeźwiający deser, który świetnie sprawdzi się w roli szybkiego w przygotowaniu deseru. U mnie jako dodatek do tarty wykorzystałam miętę, ale doskonale będzie też smakowała z lodami waniliowymi albo bitą śmietanką.
Składniki( na 4 porcje):
curd z marakui (
ilość jak w przepisie)
100g herbatników
50g masła
mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Herbatniki miksujemy w malakserze tak by powstały drobne okruszki. W międzyczasie roztapiamy masło, lekko je studzimy i dodajemy do herbatników. Ponownie całość miksujemy by powstała masa o konsystencji lekko wilgotnego piasku. Tak przygotowaną bazę wykładamy do dużej formy na tartę albo do małych foremek na tartaletki. Dociskamy mocno bazę łyżką i odkładamy tak przygotowane spody do lodówki na kilka godzin by całość zastygła. Przed podaniem wypełniamy tartaletki curdem i dekorujemy miętą. Gotowe!
Smacznego:)
Ależ pięknie to wygląda! :)
OdpowiedzUsuń