menu

Tarta z curdem z marakui

Kilka dni temu pokazywałam przepis na przepyszny, egzotyczny w smaku curd z marakui. Tym razem pomysł jak można go wykorzystać. Pyszna tarta z curdem to orzeźwiający deser, który świetnie sprawdzi się w roli szybkiego w przygotowaniu deseru. U mnie jako dodatek do tarty wykorzystałam miętę, ale doskonale będzie też smakowała z lodami waniliowymi albo bitą śmietanką.


tarta z lemon curd


Składniki( na 4 porcje):

curd z marakui (ilość jak w przepisie)
100g herbatników
50g masła
mięta do dekoracji



Sposób przygotowania:

Herbatniki miksujemy w malakserze tak by powstały drobne okruszki. W międzyczasie roztapiamy masło, lekko je studzimy i dodajemy do herbatników. Ponownie całość miksujemy by powstała masa o konsystencji lekko wilgotnego piasku. Tak przygotowaną bazę wykładamy do dużej formy na tartę albo do małych foremek na tartaletki. Dociskamy mocno bazę łyżką i odkładamy tak przygotowane spody do lodówki na kilka godzin by całość zastygła. Przed podaniem wypełniamy tartaletki curdem i dekorujemy miętą. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)