Ten deser jest przepyszny a dodatkowo skradnie dziecięce serca:) Kolorowe nakrapiane jajeczka umieszczone w czekoladowym kremie podszywającym się pod gniazdo- idealny, wiosenny deser. Jako bazę wykorzystałam bardzo proste waniliowe babeczki, ale równie dobrze sprawdzą się babeczki np. kakaowe.
Składniki( na 6 sztuk):
100g mąki
1 duże jajko
2 solidne łyżki cukru pudru
50g masła
80ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczkisoby oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka ekstraktu waniliowego
krem:
250g mascarpone
tabliczka mlecznej czekolady
do dekoracji:
kolorowe cukrowe jajka
Sposób przygotowania:
W misie robota (lub ręcznie) łączymy jajko, cukier, ekstrakt, roztopione masło i jogurt. Następnie dodajemy połączoną z proszkiem i sodą mąkę- wszystkie składniki mieszamy. Umieszczamy ciasto w papilotkach i pieczemy w rozgrzanym do 180stopni piekarniku przez 35-40 minut. Babeczki studzimy. W międzyczasie w kąpieli wodnej topimy czekoladę a następnie łączymy z mascarpone tworząc jednolity krem. Składamy cupcakes: na każdą babeczkę przy pomocy szprycy z małym okrągłym otworem wykładamy porcję kremu tworząc w ten sposób "gniazdko". W każdym gniazdku umieszczamy po 3 jajka. Gotowe!
Smacznego:)
Niesamowicie urocze :)
OdpowiedzUsuń