Czas powoli planować Wielkanocne menu. Na blogu znajdziecie sporo różnych propozycji, zarówno na ciasta, desery jak i wytrawne propozycje- zajrzyjcie koniecznie do zakładki
Wielkanoc w poszukiwaniu inspiracji:) Na stole wielkanocnym głównie króluje żurek, są jednak regiony w których podaje się zupę chrzanową. Bardzo ją lubię- jest rozgrzewająca, sycąca i aromatyczna. U mnie w wersji z kiełbasą, ale jeśli chcemy by była jeszcze bardziej "na bogato" proponuję dodać również wędzonego boczku. Czasami robię tą zupę jako rozgrzewającą, codzienną zupę- wtedy by była jeszcze bardziej sycąca dodaję do niej ziemniaki, ale w świątecznym wydaniu stawiam na dodatek jajek przepiórczych i rzeżuchy.
Składniki( na 4 porcje):
700ml bulionu drobiowego
4 kiełbasy np. śląskiej
1 spora cebula
2-3 ząbki czosnku
suszony majeranek
250ml śmietany 18%
słoiczek tartego chrzanu
8 jajek przepiórczych
sól
pieprz
rzeżucha do dekoracji
olej
Sposób przygotowania:
Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę oraz sporo majeranku- podsmażamy. W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy zawartość patelni. W miseczce łączymy śmietanę z chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem a następnie hartujemy śmietanową mieszankę chochlą gorącego bulionu- dzięki temu śmietana się nie zważy. Łączymy zupę z zahartowaną śmietaną, gotujemy jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Podajemy zupę z rzeżuchą oraz ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi. Gotowe!
Smacznego:)
Wspaniała zupka, musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńI żurek, i zupa chrzanowa są przepszne!
OdpowiedzUsuń