Ta zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu i niesamowicie aromatyczna! Delikatne boczniaki i cukinia bardzo dobrze komponują się z aromatem chili, dymki i imbiru. Moją zupę przygotowałam na bazie bulionu z kaczki ale równie dobrze sprawdzi się też drobiowy lub warzywny. To aromatyczna i rozgrzewająca zupa ale jednocześnie lekka i wiosenna.
Składniki:
1 litr bulionu
1/2 średniej cukinii
250g boczniaków
1 korzeń pietruszki
1 mały seler
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
dymka
chili
oliwa
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy łyżkę oliwy w garnku i dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojone w niedużą kostkę seler i pietruszkę. Przesmażamy zawartość garnka i dodajemy otarty imbir. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy pokrojone w paski boczniaki i cukinię w półplasterkach-przesmażamy chwilę wszystko razem. Zalewamy zawartość garnka bulionem i gotujemy około 10 minut na średnim ogniu. Podajemy z posiekaną dymką i chili. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)