Powoli zaczyna się sezon na pyszne, świeże warzywa! Między innymi bardzo przeze mnie lubiane rzodkiewki. Oprócz oczywistego chrupania czerwonych części warto też pomyśleć o wykorzystaniu liści tego wiosennego warzywa. To świetny dodatek do sałatek albo baza do pesto- ważne tylko by liście były świeże, jędrne i niezbyt duże.
Składniki:
1 pęczek rzodkiewki( same liście)
sok z 1/2 cytryny
kilka łyżek oliwy z oliwek
ząbek czosnku
3 łyżki uprażonego słonecznika
30g parmezanu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Liście dokładnie myjemy i suszymy, parmezan trzemy na tarce, czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w kubku blendera. Miksujemy dokładnie, do uzyskania jednolitej konsystencji- jeśli chcemy by pesto było bardziej płynne dodajemy nieco więcej soku z cytryny i oliwy. Pesto przechowujemy do kilku dni w szczelnym naczyniu w lodówce. Gotowe!
Smacznego:)
Zupa też pyszna!
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałam zrobić; smakowało jak trawa ;)
OdpowiedzUsuńserio?:) jak dla mnie to chyba jedno z lepszych wariacji na temat pesto:)
Usuń