Pieczony w całości kurczak może wydawać się czasochłonny i wymagający sporo pracy. Jednak wcale nie jest to potrawa, która wymaga wielogodzinnych przygotowań- wystarczy około półtorej godzinki i aromatyczny kurczak z chrupiącą skórką ląduje na stole:) To dobry pomysł na weekendowy obiad ale jeśli mamy trochę więcej czasu niż kwadrans na przygotowanie obiadu w tygodniu to również dobry pomysł.
Składniki:
1 kurczak (około 1,5kg)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka pieprzu mielonego
2 główki czosnku
2 łyżki majeranku
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy oliwą. Główki czosnku przecinamy na połówki-część umieszczamy we wnętrzu kurczaka, część rozdzielamy i umieszczamy naokoło. W moździerzu ucieramy przyprawy i nacieramy nimi mięso. Umieszczamy kurczaka w naczyniu do zapiekania z przykrywką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około godzinę( w międzyczasie podlewamy mięso sokami wytapiającymi się z kurczaka), następnie zwiększamy temperaturę do 200stopni i zdejmujemy pokrywkę-podpiekamy skórkę przez około pół godziny. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)