Czasami przychodzi taki dzień gdy mam ochotę na coś prostego, o klasycznym smaku. Takim daniem są dla mnie między innymi bitki właśnie. Delikatne, miękkie kawałki mięsa w sosie na bazie białego wina z dodatkiem pieczarek-pycha! Do tego obowiązkowo młode ziemniaczki z koperkiem, prosta sałatka i mam pyszny, domowy obiad. Jeśli chcecie by sos był bardziej wykwintny z powodzeniem pieczarki można zastąpić borowikami.
Składniki (na 4 porcje):
ok. 500g polędwiczki wieprzowej
szklanka białego wytrawnego wina
8-10 sporych pieczarek
3 średniej wielkości cebule
4 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy. Tak przygotowane mięso kroimy w plastry grubości około 1 cm. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Na oleju przesmażamy cebulę i pieczarki aż się lekko zarumienią- zdejmujemy z patelni. Mięso rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i obtaczamy w mące. Na patelnię po smażeniu cebuli i pieczarek dodajemy jeszcze trochę oleju i obsmażamy na złoto bitki. Następnie podlewamy mięso winem oraz wodą i dodajemy cebulę i pieczarki- dusimy na małym ogniu około godziny. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)