Składniki ( na 2 nieduże pizze):
ciasto:szklanka mąki pszennej plus odrobina do podsypania
1/2 szklanki ciepłej wody
25g świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki oliwy
sos pomidorowy:
1 nieduża cebula
150ml passatty pomidorowej
oliwa z oliwek
sól
pieprz
dodatki:
2 ugotowane buraki
1 czerwona cebula
100g sera feta
garść rukoli
Sposób przygotowania:
Sos: W garnuszku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej do miękkości bardzo drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy passattę pomidorową i doprawiamy- gotujemy na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje.
Z wyrośniętego ciasta formujemy dwa bardzo cienkie placki. Każdy pokrywamy warstwą sosu. Następnie rozkładamy buraka pokrojonego w plastry i cebulę pokrojoną w krążki. Całość posypujemy pokruszonym serem feta. Pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15-20 minut- aż pizza się zarumieni lekko na bokach. Przed samym podaniem posypujemy pizzę listkami rukoli. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)