menu

Pizza z serem feta, burakami, czerwoną cebulą i rukolą

Pizza to jedno z moich ulubionych dań gdy kompletnie nie mam  pomysłu na obiad. Taką domową wbrew pozorom przygotowuje się bardzo prosto, a odwdzięcza się nam pysznym smakiem i całkowitą dowolnością przy dobieraniu składników. Zwykle stawiam na warianty bez mięsa, bo na pizzy nieszczególnie mi ono gra. Ta jest genialna, a to za sprawą połączenia słonego sera, słodkich buraków i lekkości rukoli. A jaka jest twoja ulubiona wariacja na temat pizzy?


pizza z serem feta, burakami, rukolą


Składniki ( na 2 nieduże pizze):

ciasto:
szklanka mąki pszennej plus odrobina do podsypania
1/2 szklanki ciepłej wody
25g świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki oliwy

sos pomidorowy:
1 nieduża cebula
150ml passatty pomidorowej
oliwa z oliwek
sól
pieprz

dodatki:
2 ugotowane buraki
1 czerwona cebula
100g sera feta
garść rukoli




Sposób przygotowania:

Ciasto: W misce rozrabiamy drożdże z cukrem i wodą- odstawiamy by rozczyn zaczął pracować. Po około 15 minutach dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie wyrabiamy- albo ręcznie albo robotem kuchennym. Ciasto odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Sos: W garnuszku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej do miękkości bardzo drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy passattę pomidorową i doprawiamy- gotujemy na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje.
Z wyrośniętego ciasta formujemy dwa bardzo cienkie placki. Każdy pokrywamy warstwą sosu. Następnie rozkładamy buraka pokrojonego w plastry i cebulę pokrojoną w krążki. Całość posypujemy pokruszonym serem feta. Pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15-20 minut- aż pizza się zarumieni lekko na bokach. Przed samym podaniem posypujemy pizzę listkami rukoli. Gotowe!

Smacznego:)


comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)