Zielone szparagi to mój bezkonkurencyjny hit każdej wiosny! Pochłaniam je pod różnymi postaciami i nigdy nie mam dość. Prosta w przygotowaniu zupa-krem to świetny sposób na ich wykorzystanie. Dokładam je do bazy zupy na koniec, tak by zmiękły ale nie straciły swojego pięknego, wiosennego koloru (warto pamiętać, że gdy gotujemy zielone warzywa po pierwsze robimy to najkrócej jak się da a po drugie nigdy nie nakładamy pokrywki- zachowamy w ten sposób zieleń produktu). Do kremowej zupy fajnie pasuje domowe, chrupkie pieczywo, które przełamuje delikatną strukturę zupy.
Jeśli
Chcecie zobaczyć przepis w formie zdjęć krok po kroku oraz poznać moje
rady jak urozmaicić kremową zupę ( nie tylko tą ze szparagów) zajrzyjcie
koniecznie na
Smaczną Stronę Tesco!
Składniki:
zupa:
pęczek zielonych szparagów
1 mały seler
2-3 ziemniaki
2-3 marchewki
por- jasna część
1-2 liście laurowe
sól
pieprz
chrupkie pieczywo:
4 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki maku
łyżka sezamu
1 i1/2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
100ml wody
sól
dodatki:
100ml śmietanki 18%
papryczka chili
natka pietruszki
oliwa z oliwek extra virgin
Sposób przygotowania:
Warzywa (oprócz szparagów) obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku z liśćmi laurowymi- podprażamy przez chwilę a następnie dodajemy 1 ½ litra wody- gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Wtedy dodajemy szparagi i gotujemy do miękkości. Gdy całość będzie miękka wyjmujemy z garnka liście laurowe oraz marchewkę i zawartość garnka miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dodatkiem natki pietruszki, śmietanki, posiekanego chili oraz oliwy.
Pieczywo: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przy pomocy zwilżonej w wodzie łyżki cienką warstwą rozprowadzamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut- aż pieczywo stanie się chrupkie. Studzimy je na kratce i łamiemy na kawałki. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)