Ten sos jest niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się jako samodzielny sos do makaronu, baza do innych sosów albo sos do pizzy. To świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych, smacznych pomidorów. Sos bez problemu można przechować w lodówce 2-3 dni lub zamrozić więc jeśli masz więcej pomidorów idealnych na sos przygotuj go na zapas i wykorzystaj w razie potrzeby.
Składniki:
3-4 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory obieramy ze skórki ( najlepiej sparzyć je wrzątkiem i obrać), kroimy na ćwiartki i umieszczamy w kubku blendera. Dodajemy obrane i pokrojone ząbki czosnku, zioła oraz oliwę- miksujemy dokładnie. Całość przelewamy do garnka i gotujemy aż część wody odparuje, sos się zredukuje i zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Na koniec doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Gotowe!
Smacznego:)
Witam Na wstępie chciałbym wyrazić swój zachwyt nad jakością fotografii znajdujących się na bloku. Są ekstra, wprost niewiarygodne, każda potrawa wygląda tak że można ją zjeść oczami. Gratuluje i jednocześnie bardzo dziękuję. Tyle wstępu przejdę może do meritum mojego komentarza. Czy może mi Pani doradzić (ewentualnie inni czytelnicy) która z odmian pomidorów najlepiej nadaje się na takie sosy? Uprawiam ogródek, mam w nim pomidory ale odmiany które wysiewam z reguły mają za "dużo wody", przynajmniej takie odnoszę wrażenie. Czy ktoś może mi coś wybrać i polecić? Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. Marek Kiełkowski
OdpowiedzUsuń