menu

Lody bakaliowe

Lody bakaliowe to jedne z takich, które są tak bogate, że jedna porcja zadowala większość łasuchów. Od kiedy rozpoczęłam moją przygodę z domowymi, pysznymi lodami kręcę nosem na takie przemysłowe, których skład często pozostawia wiele do życzenia. Chętnie zajadam lody z wszelkich manufaktur, ale najbardziej lubię właśnie te robione w domu. Robiąc lody bakaliowe mogę dowolnie miksować ulubione składniki i stworzyć mieszankę idealną- to lubię zdecydowanie najbardziej!


lody bakaliowe



Składniki:

200ml śmietanki 30%
250ml mleka
2 żółtka
100g cukru
3 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
50g gorzkiej czekolady
2 łyżki rodzynek
3 łyżki płatków migdałów
2 łyżki orzechów włoskich
8-10 suszonych moreli





Sposób przygotowania:


Mleko, śmietankę i skórkę pomarańczową podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Żółtka z cukrem ucieramy na puszysty kogel-mogel i dodajemy cienkim strumykiem ciepłe mleko ze śmietanką(ciągle miksując). Odstawiamy bazę lodową do ostudzenia. Zimną bazę umieszczamy w maszynce do lodów i kręcimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie masę łączymy z posiekaną czekoladą i bakaliami i umieszczamy w naczyniu do przechowywania w zamrażalniku. Gotowe!

Smacznego:)


comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)