Sezon na moje ukochane owoce trwa zdecydowanie zbyt krótko dlatego staram się nacieszyć ich smakiem jak tylko mogę. Ten szybki, nieskomplikowany i przede wszystkim przepyszny deser to doskonały sposób na truskawki. Kremowe mascarpone, soczyste truskawki i nuta wanilii sprawiają, że ciężko poprzestać na jednej porcji. Mus najlepiej smakuje dobrze schłodzony dlatego przed podaniem najlepiej odstawić go do lodówki na minimum godzinę.
Składniki( na 4 małe porcje):
250g serka mascarpone
100ml śmietanki 30%
250g świeżych truskawek
3 łyżki
domowego cukru z wanilią
małe bezy- do podania
Sposób przygotowania:
Mascarpone ucieramy z cukrem z wanilią. Śmietankę ubijamy i delikatnie mieszamy z mascarpone. Truskawki miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy połowę truskawek i mieszamy. Mus przekładamy do miseczek/ szklaneczek i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem polewamy pozostałymi truskawkami i dekorujemy bezami. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)