Pierwsza nalewka jaką zrobiłam to nalewka malinowa- tak się wtedy zakochałam w domowych trunkach, że gdy tylko zaczyna się sezon na owoce eksperymentuję i próbuję kolejnych nalewkowych kombinacji. Koniecznie musiałam zrobić nalewkę z truskawek, bo byłam pewna, że moje ukochane owoce stworzą przepyszny trunek.Jeśli lubicie połączenie truskawek z wanilią możecie dorzucić laskę lub dwie- nalewka będzie miała bogatszy smak.
Składniki:
2kg truskawek
cukier
1l spirytusu 96%
Sposób przygotowania:
Truskawki oczyszczamy, oddzielamy od szypułek i kroimy na pół lub ćwiartki. W sporym słoju układamy warstwowo truskawki i cukier do wykorzystania truskawek. Zamykamy słoik i odstawiamy w nasłonecznione miejsce- tak by owoce puściły sok( od czasu do czasu można potrząsnąć słoikiem żeby cukier dobrze się rozpuścił). Następnie dodajemy spirytus i odstawiamy na kilka dni w ciemne miejsce. Gdy owoce oddadzą kolor, a nalewka nabierze pięknego kolory odcedzamy ją i przelewamy do butelek. Odstawiamy na minimum kilka tygodni, choć najlepsza będzie po 3-4 miesiącach. Gotowe!
Smacznego:)
Ależ ma cudowny kolor :)
OdpowiedzUsuńCzy bez kwasku to nie czarnieje?
OdpowiedzUsuń35 year old Electrical Engineer Bernadene Ertelt, hailing from Longueuil enjoys watching movies like Americano and Yo-yoing. Took a trip to Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu and drives a Optima. sprobuj tak
OdpowiedzUsuń