menu

Pieczony kalafior z chili, kolendrą i jogurtem curry

Uwielbiam kalafior pod każdą postacią- surowy, gotowany i polany masełkiem, duszony a także pieczony. Pyszny, pieczony kalafior świetnie uzupełniają aromatyczne dodatki. To świetna, sycąca przekąska, która może również stanowić dodatek np. do mięsa. Dla mnie to doskonały pomysł na lekki lunch. Plusem jest też to, że przygotowanie zajmuje kilka chwil- wkładamy do piekarnika i spokojnie czekamy więc możemy zająć się w tym czasie czymś innym- idealna opcja dla tak zabieganych osób jak ja:)

pieczony kalafior



Składniki:

1 nieduży kalafior
100ml jogurtu naturalnego
papryczka chili
świeża kolendra
limonka
łyżeczka curry
olej
sól



Sposób przygotowania:

Kalafiora skrapiamy olejem i posypujemy solę- umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni-pieczemy aż kalafior się zarumieni. Jogurt mieszamy z curry. Upieczonego kalafiora skrapiamy limonka, polewamy jogurtem i posypujemy posiekaną kolendrą oraz chili. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. Mmm, pyszności!
    Też bardzo taki pieczony kalafior lubię; z pewnością wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)