W sałatkach lubię połączenia wytrawnych smaków i słodyczy owoców. Arbuz nadaje całości świeżości i lekkości i fajnie kontrastuje z wyrazistymi smakami sera i boczku. Taka sałatka to dla mnie świetny pomysł na lekki obiad w letni dzień. Jako bazy użyłam rukoli, którą bardzo lubię i często wykorzystuję w sałatkach.
Składniki:
garść rukoli
4-5 plastrów wędzonego boczku
plaster arbuza
mała cebula
4-5 kawałków sera brie
łyżeczka pestek dyni
dressing:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
łyżeczka łagodnej musztardy
łyżeczka miodu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek smażymy na suchej patelni aż się zarumieni. Rukolę układamy na dnie talerza, następnie dodajemy kawałki arbuza( bez pestek), pokrojoną w półplasterki cebulę, kawałki sera oraz boczek. sałatkę posypujemy pestkami dyni i podajemy z dressingiem ( wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos- najlepiej zrobić to potrząsając energicznie zakręconym słoikiem). Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)