Ta sałatka jest po prostu genialna! Połączenie pieczonego kurczaka, wyrazistego sera i słodkich orzechów jest przepyszną kombinacją. W zasadzie powstało przez zupełny przypadek. Robiąc sałatkę i mieszając dressing użyłam miodu w którym zanurzone były prażone orzechy włoskie i migdały. A że bardzo lubię chrupiące dodatki w sałatce pomyślałam, ze posiekam je i dodam do dressingu- nieskromnie muszę przyznać, że to był świetny pomysł. Dodatkowym plusem tej sałatki jest fakt, że możemy wykorzystać pozostałe kawałki pieczonego kurczaka (np. z obiadu)- nic się nie zmarnuje:)
Składniki( na 2 porcje):
2 garści rukoli
1 mała czerwona cebula
1 pieczone udko z kurczaka
50g sera blue
2 łyżki migdałów i orzechów włoskich z miodu
łyżeczka musztardy sarepskiej
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki miodu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki. Kurczaka oddzielamy od kości i dzielimy na kawałki. W misce umieszczamy rukolę, kurczaka, cebulę i pokruszony ser. Orzechy siekamy i łączymy z oliwą, sokiem z cytryny, musztardą, miodem i przyprawami. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy by składniki się połączyły. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)