Jakież było moje zdziwienie gdy zorientowałam się, że na blogu nie pojawił się dotąd przepis na moją ulubioną, klasyczną wersję hummusu! Hummus robię w bardzo często i uwielbiam zajadać go na kanapkach albo jako dodatek do małych warzywnych kawałków. Bazą klasycznego hummusu jest ciecierzyca oraz tahini czyli pasta sezamowa. Korzystam na zmianę z ciecierzycy w puszce lub gotowanej samodzielnie- wszystko zależy od ilości czasu jaką dysponuję( dlatego zawsze mam w domu awaryjną puszkę na wszelki wypadek). Jeśli znacie klasyczne wydanie hummusu może pokusicie się o spróbowanie innych wersji:
hummus buraczany lub
hummus z suszonymi pomidorami.
Składniki:
szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 cytryna
2 łyżki
tahini
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kuminu
sól
Sposób przygotowania:
W kubku blendera umieszczamy ciecierzycę, tahini, pokrojony czosnek, sok z cytryny oraz oliwę- dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji- jeśli hummus jest zbyt gęsty można dodać odrobinę zimnej wody. Na koniec dodajemy kumin i sól do smaku- ponownie miksujemy. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)