Połączenie koziego sera ( w różnych wariantach) i buraka to pyszne, klasyczne zestawienie. A jeśli dodamy do tego świeże gałązki tymianku mamy pyszne składniki, z których możemy wyczarować rożne smaczne przekąski np.
carpaccio z buraka z kozim serem. Tym razem stawiam na pyszną, kremową pastę, która sprawdzi się doskonale jako dip albo pasta do kanapek.
Składniki:
1 średni burak
100g koziego dojrzewającego twarożku
kilka gałązek świeżego tymianku
łyżka oliwy aromatyzowanej chili
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Buraka gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy buraka na kawałki, umieszczamy w kubku blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Widelcem mieszamy puree buraczane z kozim twarożkiem aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy oddzielone od łodyżki listki tymianku i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Przed podaniem wierzch polewamy aromatyzowaną oliwą. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)