Pyszna, aromatyczna zupa z jednymi z moich ulubionych grzybów- kurkami. Sezon na nie trwa w najlepsze więc koniecznie zróbcie ją w domu. Sycąca zupa sprawdzi się się jako letni obiad. Aromat kurek idealnie podkreśli tymianek- najlepiej wykorzystać świeży. Pierwotnie planowałam zmiksować warzywa w zupie jednak uznałam, że ciekawiej będzie gdy będą one wyczuwalne.
Składniki:
1 mały seler
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka( korzeń)
mały por- jasna część
2-3 małe ziemniaki
300g kurek
2 solidne łyżki masła
50ml śmietanki 12%
oliwa
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy i kroimy na nieduże kawałki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju z dodajemy przygotowane warzywa- podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy litr wody i gotujemy aż warzywa zmiękną. W międzyczasie oczyszczamy kurki i większe kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy grzyby z dodatkiem tymianku i pieprzu. Przygotowane grzyby dodajemy do wywaru, doprawiamy solą i gotujemy przez chwilę by6 składniki się połączyły. Na koniec dodajemy śmietankę. Zupę podajemy z natką pietruszki. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)