Młoda, delikatna cukinia aż prosi by zjeść ją na surowo! To świetny dodatek lub baza dla sałatek i surówek. Świetnie sprawdzi się też jako baza do lekkiego, świeżego carpaccio. Jej delikatny smak za sprawą dodatków i przypraw świetnie łączy się w całość, która stanowi pyszną przekąskę. Koniecznie wypróbujcie póki można kupić naprawdę młode i delikatne cukinie.
Składniki ( na 1 porcję):
1 cukinia
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek melisy
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
kawałek sera grana padano
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki( przy pomocy szatkownicy albo obieraczki do warzyw). Rozkładamy plastry na talerzu równą warstwą. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Dodajemy pocięty na płatki ser, czerwony pieprz i listki melisy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)