Korzystam z sezonu kurkowego ile tylko mogę! Ostatnio zajadaliśmy pyszną
zupę z kurkami, a tym razem kurki trafiły do sosu ze śmietanką i suszonymi pomidorami. To świetny, sycący i aromatyczny pomysł na sezonowy obiad. Dodatek świeżego rozmarynu podkręca leśny , grzybowy aromat. A jak grzyby to też obowiązkowo sporo świeżo mielonego pieprzu- pycha!
Składniki:
2 porcje makaronu
200ml śmietanki 12%
250g kurek
1 mała cebula
kilka suszonych pomidorów
gałązka świeżego rozmarynu
łyżka masła
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. W międzyczasie oczyszczone kurki kroimy na mniejsze kawałki, siekamy cebulkę, rozmaryn oddzielamy od gałązek i również siekamy i podsmażamy całość na rozgrzanym maśle. Po chwili dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory i zalewamy całość śmietanką- gotujemy aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowany makaron łączymy z przygotowanym sosem. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)