Skoro można zrobić
masło z fistaszków albo
masło z migdałów dlaczego nie zrobić go ze słonecznika:) Lekko podprażone nasiona w połączeniu z dodatkami w postaci miodu i soli nabierają charakteru i mają świetny smak. To dobry pomysł na smakowite smarowidło do kanapek, naleśników czy gofrów. To też świetna baza do innego, pysznego przepisu, który pokarzę Wam już wkrótce- konieczne zaglądajcie na bloga:)
Składniki:
200g łuskanych nasion słonecznika
3 łyżki płynnego miodu
3-4 łyżki neutralnego w smaku oleju roślinnego
solidna szczypta soli
Sposób przygotowania:
Słonecznik delikatnie prażymy na suchej patelni i studzimy go. Umieszczamy w malakserze słonecznik i pozostałe składniki- miksujemy aż do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. Przekładamy do szczelnego słoiczka i przechowujemy w lodówce. Gotowe!
Smacznego:)
Często je robię, jest pycha :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com