Owocowe, domowe nalewki to świetny sposób na zamknięcie smaków lata na zimę. Co roku robię różne sprawdzone nalewki i eksperymentuję z nowymi wariantami. Na blogu znajdziecie
nalewkę z owoców pestkowych i
nalewkę truskawkową. Szykuję jeszcze przepis na przepyszną malinówkę! Tym razem mam dla Was cudownie czerwoną nalewkę z czerwonej porzeczki:)
Składniki:
1kg czerwonej porzeczki oddzielonej od łodyżek
ok. 0,5 kg cukru ( w zależności jak słodkie są owoce)
1l spirytusu
Sposób przygotowania:
Owoce oddzielone od łodyżek płuczemy i osuszamy pozostawiając na sitku. Warstwami w dużym słoju przekładamy porzeczki i cukier do wykorzystania wszystkich składników. Następnie słoik zakręcamy i potrząsamy nim by cukier dotarł pomiędzy wszystkie owoce. Odstawiamy na jeden dzień w słoneczne miejsce by owoce puściły sok. Następnie dodajemy spirytus i odkładamy słoik w ciemne i suche miejsce na około miesiąc- od czasu do czasu wyjmujemy i mieszamy by cukier się rozpuścił. Przecedzamy nalewkę, filtrujemy by była całkowicie klarowna(najlepsze są filtry do kawy) i zlewamy do butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia po około 3 miesiącach ale im dłużej postoi tym będzie smaczniejsza. Gotowe!
Smacznego:)
Kolor ma fenomenalny! Nie mogę się na to zdjęcie napatrzeć :)
OdpowiedzUsuń