menu

Pieczona owsianka z brzoskwiniami, porzeczkami i migdałami

Pieczona owsianka to doskonała alternatywa dla tradycyjnej, gotowanej owsianki. Podobnie jak w przypadku klasycznego wariantu i pieczoną owsiankę można modyfikować i dowolnie zmieniać- w zależności od pory roku czy ulubionych dodatków. Tak przygotowana smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno więc bez problemu można zabrać ją ze sobą na piknik czy do pracy.


pieczona owsianka


Składniki:

filiżanka płatków owsianych
filiżanka mleka
łyżka cukru
kilka gałązek porzeczek
1 mała brzoskwinia
2 łyżki płatków migdałowych




Sposób przygotowania:

W misce mieszamy płatki, mleko i cukier. Brzoskwinię kroimy w kostkę a porzeczki oddzielamy od gałązki- dodajemy do płatków i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy połowę płatków migdałowych, mieszamy i przekładamy całość do naczynia do zapiekania. Wierzch posypujemy pozostałymi płatkami migdałów i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni- pieczemy aż owsianka się lekko zarumieni- około 30-35 minut. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

  1. Muszę w końcu takiej spróbować :) Wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)