Wszelkie placki i placuszki to dania które uwielbiam. Wariant wytrawny jest świetny na obiad albo przekąskę w ciągu dnia a placuszki na słodko to wymarzone śniadanie. Tym razem przygotowałam szybkie placuszki na bazie ryżu, którego nieco zostało z poprzedniego dnia. Delikatny ryż i cukinia w połączeniu z kolendrą, chili i limonką dają przepyszną, szybką przekąskę.
Składniki:
1/2 żółtej cukinii
1/2 szklanki ugotowanego ryżu
1 duże jajko
2-3 łyżki posiekanej kolendry
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
olej do smażenia
do podania:
limonka
świeża papryka chili
kolendra
Sposób przygotowania:
Ryż, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę i startą na dużych oczkach tarki cukinię umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie. Dodajemy przeprawy i mieszamy całość dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy małe placuszki i smażymy z każdej strony. Podajemy skropione sokiem z limonki, świeżą chili i kolendrą. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)