Ta sałatka to świetny dodatek do różnych dań, zwłaszcza cięższych mięs- jest bardzo lekka i ma niesamowicie świeży smak. Łączy w sobie różne smaki- słodki, słony, kwaśny i ostry- dzięki temu każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Sałatkę przygotowałam jako dodatek do
policzków wołowych w azjatyckiej marynacie- razem stanowiły świetne połączenie.
Składniki:
kilka średniej wielkości ogórków gruntowych
sok z 1/2 limonki
łyżeczka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki płatków chili
łyżeczka cukru
łyżeczka czarnego sezamu
1 dymka
sól
Sposób przygotowania:
Ogórki obieramy i wzdłuż kroimy na cienkie plastry( najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw albo specjalnej tarki). Dymkę drobno kroimy i dodajemy do ogórków. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Sałata najlepiej smakuje gdy jest schłodzona. Gotowe!
Smacznego:)
Podoba mi się ta sałatka; wypróbuję przepis z pewnością :)
OdpowiedzUsuń