menu

Nalewka malinowa- malinówka

Od malinówki zaczęła się moja przygoda z domowej produkcji nalewkami. Idealna na zimową rozgrzewkę w mroźny dzień. Przepięknie pachnie malinami i ma cudowny kolor, który dodaje energii:)To obowiązkowy napitek w naszej domowej spiżarni.


nalewka malinowa-malinówka


Składniki:

1 kg malin
cukier
1l spirytusu




Sposób przygotowania:

Owoce płuczemy i osuszamy pozostawiając na sitku. Warstwami w dużym słoju przekładamy maliny i cukier do wykorzystania wszystkich składników. Następnie słoik zakręcamy  i potrząsamy nim by cukier dotarł pomiędzy wszystkie owoce. Odstawiamy na jeden dzień w słoneczne miejsce by owoce puściły sok. Następnie dodajemy spirytus i odkładamy słoik w ciemne i suche miejsce na około miesiąc- od czasu do czasu wyjmujemy i mieszamy by cukier się rozpuścił. Przecedzamy nalewkę, filtrujemy by była całkowicie klarowna(najlepsze są filtry do kawy) i zlewamy do butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia po około 3 miesiącach ale im dłużej postoi tym będzie smaczniejsza. Gotowe!
comercialTest

5 komentarzy:

  1. ale ile cukru?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od tego jak słodkie są owoce- najlepiej układać niezbyt grubą warstwę owoców i zasypać ją cukrem. W zależności od owoców wychodzi od 0,5 do 1 kg cukru.

      Usuń
  2. Cóż za śliczne zdjęcie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. 44 year old Legal Assistant Kori Laver, hailing from Madoc enjoys watching movies like "Awakening, The" and Scrapbooking. Took a trip to Kenya Lake System in the Great Rift Valley and drives a Alfa Romeo 8C 2900B Pinin Farina Cabriolet. Teraz kliknij tutaj

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale chwila, od kiedy to zalewa się owoce 95% alkoholem?
    To za mocne, dużo za mocne, nalewka nie będzie miała swoich właściwości.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)