Od malinówki zaczęła się moja przygoda z domowej produkcji nalewkami. Idealna na zimową rozgrzewkę w mroźny dzień. Przepięknie pachnie malinami i ma cudowny kolor, który dodaje energii:)To obowiązkowy napitek w naszej domowej spiżarni.
Składniki:
1 kg malin
cukier
1l spirytusu
Sposób przygotowania:
Owoce płuczemy i osuszamy pozostawiając na sitku.
Warstwami w dużym słoju przekładamy maliny i cukier do wykorzystania
wszystkich składników. Następnie słoik zakręcamy i potrząsamy nim by
cukier dotarł pomiędzy wszystkie owoce. Odstawiamy na jeden dzień w
słoneczne miejsce by owoce puściły sok. Następnie dodajemy spirytus i
odkładamy słoik w ciemne i suche miejsce na około miesiąc- od czasu do
czasu wyjmujemy i mieszamy by cukier się rozpuścił. Przecedzamy nalewkę,
filtrujemy by była całkowicie klarowna(najlepsze są filtry do kawy) i
zlewamy do butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia po około 3
miesiącach ale im dłużej postoi tym będzie smaczniejsza. Gotowe!
ale ile cukru?? :)
OdpowiedzUsuńTo zależy od tego jak słodkie są owoce- najlepiej układać niezbyt grubą warstwę owoców i zasypać ją cukrem. W zależności od owoców wychodzi od 0,5 do 1 kg cukru.
UsuńCóż za śliczne zdjęcie :-)
OdpowiedzUsuń44 year old Legal Assistant Kori Laver, hailing from Madoc enjoys watching movies like "Awakening, The" and Scrapbooking. Took a trip to Kenya Lake System in the Great Rift Valley and drives a Alfa Romeo 8C 2900B Pinin Farina Cabriolet. Teraz kliknij tutaj
OdpowiedzUsuńAle chwila, od kiedy to zalewa się owoce 95% alkoholem?
OdpowiedzUsuńTo za mocne, dużo za mocne, nalewka nie będzie miała swoich właściwości.