Składniki( na formę ok 15x17cm):
200g czekolady o zawartości kakao 85%250ml mleka skondensowanego słodzonego
100g prażonych, solonych pistacji
203 herbatniki
łyżeczka masła
łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Sposób przygotowania:
W niedużym garnku umieszczamy pokruszoną czekoladę, mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy oraz masło- podgrzewamy na małym ogniu, mieszając często aż składniki się roztopią i połączą. W międzyczasie pistacje obieramy z łupinek, a herbatniki kruszymy na średniej wielkości kawałki. Gdy masa jest gotowa zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy pistacje i herbatniki- mieszamy delikatnie. Wykładamy całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia, studzimy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu kroimy na kawałki. Gotowe!
Smacznego:)
Aż się ma ochotę sięgnąć po kawałek...
OdpowiedzUsuńMmm, marzenie... Czysta rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuń