Podkreśl kształt
Przy tego typu daniach zwykle mamy charakterystyczny kształt- warto więc tak budować kompozycję oraz stylizować danie by wydobyć tą cechę. Jeśli fotografujemy pierogi podkreślamy ręcznie wylepioną falbankę, jeśli fotografujemy pleciony wieniec z ciasta drożdżowego również zwracamy uwagę na wydobycie detali. Pierogi o ile nie są dodatkowo podsmażone zwykle mają niezbyt atrakcyjny kolor ( zwłaszcza gdy przez cienkie ciasto przebija intensywnie ciemny farsz- jak jagody) dzięki zwróceniu uwagi na kształty oraz dodaniu dekoracyjnych detali nadajemy im atrakcyjnego wyglądu.Pokaż składniki farszu
Zdjęcie potrawy powinno być czytelne dla odbiorcy. Fotografując danie, które sama przygotowałam doskonale wiem czym faszerowana jest dana potrawa np. pierogi. Jednak odbiorca nie ma tej wiedzy patrząc na zdjęcie samych pierogów czy ciastka z farszem. By zdjęcie stało się czytelne musimy "opowiedzieć" co znajduje się wewnątrz dania. Najprościej jest więc wkomponować w kadr główny składnik lub składniki dania. Wyeksponowane składniki często znacznie lepiej wyglądają w świeżej formie dlatego zawsze nim przejdę do przekrawania czy odrywania kawałka by pokazać farsz robię zdjęcia na których to składniki wyeksponowane naokoło "opowiadają" o składzie farszu.
Pokaż w przekroju
Gdy mamy już uwiecznioną potrawę w całości i jesteśmy pewni dobrego ujęcia (to ważne zwłaszcza gdy fotografujemy dania mające farsz i będące jedną całością np. faszerowanego kurczaka- po przekrojeniu już nie możemy procesu odwrócić) zabieramy się za fotografowanie w przekroju. To doskonała droga by pokazać co znajduje się wewnątrz. Zwykle naturalnie uzyskujemy wtedy zdjęcie, które obrazuje potrawę w trakcie jedzenia. Warto pamiętać, że nie każdy farsz będzie wyglądał dobrze lub wystarczająco jednoznacznie zobrazuje składniki(np. jeśli składniki są razem zmielone) dlatego zawsze warto przemycić też choć odrobinę składników w taką kompozycję. Innym sposobem na pokazanie farszu jest zrobienie zdjęcia w trakcie przygotowania czyli np. lepienia pierogów albo procesu faszerowania.Perspektywa
W przypadku tego typu potraw stawiam na dwa typy perspektywy: z góry oraz 3/4. Fotografując z góry możemy pokazać piękny albo charakterystyczny kształt. Perspektywa 3/4 pozwoli pokazać danie w przekroju np. kawałek faszerowanego śliwkami schabu albo roladę z kremem. Więcej na temat perspektywy znajdziecie w jednym z poprzednich postów.Mam nadzieję, że ten post pozwoli Wam inaczej spojrzeć na temat fotografowania i stylizacji dań z tej kategorii. Koniecznie zajrzyjcie też do innych wpisów z cyklu #piękniepodane! Zapraszam do komentowania, zadawania pytań i dzielenia się swoimi przemyśleniami:)
Świetny post!!! Skorzystam z rad! 😀
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że post się spodobał:) Zapraszam też do innych wpisów z tego cyklu:)
Usuń