menu

Pikantny hummus z chili

Jeśli już mamy ugotowaną ciecierzycę możemy zabierać się za przygotowanie pysznego, pikantnego hummusu. To idealna przekąska albo dodatek do kanapek.  Lubię różne warianty i eksperymentuję z dodatkami i smakami. Tym razem postawiłam na rozgrzewające chili- idealne na jesienne chłody:)

pikantny hummus

Składniki:

Szklanka ugotowanej ciecierzycy
łyżka tahini
sok z 1 niedużej cytryny
1-2 ząbki czosnku
1 papryka chili
2-3 szczypty płatków chili
oliwa z oliwek
sól
woda niegazowana




Sposób przygotowania:


W kubku blendera umieszczamy ciecierzycę, posiekaną papryczkę chili, obrany czosnek, sok z cytryny, płatki chili, 2-3 łyżki oliwy i trochę wody- miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze nieco wody- by uzyskać pożądaną konsystencję. Na koniec doprawiamy solą do smaku. Przed podaniem wierzch polewamy odrobiną oliwy i posypujemy płatkami chili. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

  1. Jadłam ją dzisiaj. Jest przepyszna. A z dodatkiem dyni niesamowita. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
  2. Hummus od dawna za mną chodzi :) chętnie zrobię z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)