Składniki:
Szklanka ugotowanej ciecierzycyłyżka tahini
sok z 1 niedużej cytryny
1-2 ząbki czosnku
1 papryka chili
2-3 szczypty płatków chili
oliwa z oliwek
sól
woda niegazowana
Sposób przygotowania:
W kubku blendera umieszczamy ciecierzycę, posiekaną papryczkę chili, obrany czosnek, sok z cytryny, płatki chili, 2-3 łyżki oliwy i trochę wody- miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze nieco wody- by uzyskać pożądaną konsystencję. Na koniec doprawiamy solą do smaku. Przed podaniem wierzch polewamy odrobiną oliwy i posypujemy płatkami chili. Gotowe!
Smacznego:)
Jadłam ją dzisiaj. Jest przepyszna. A z dodatkiem dyni niesamowita. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts
OdpowiedzUsuńHummus od dawna za mną chodzi :) chętnie zrobię z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń