Składniki (na 4 porcje):
500g dyni hokkaido ( miąższ oddzielony od pestek i obrany)100ml mleka kokosowego
1 spora cebula
1 spora marchewka
2-3 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
1 papryczka chili
sok z 1 limonki
4 - suszonych śliwek
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
łyżka oleju kokosowego
sos sojowy
sól
świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Na oleju kokosowym podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir, chili, pokrojoną w nieduże kawałki dynię i marchewkę. Następnie dodajemy około litra wody i gotujemy na małym ogniu aż całość zmięknie. W międzyczasie dodajemy kurkumę. Całość miksujemy blenderem na gładki krem, a następnie przecieramy przez sitko. Dodajemy mleko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki oraz sól do smaku- podgrzewamy jeszcze chwilę. Gorącą zupę podajemy ze świeżą kolendrą. Gotowe!
Smacznego:)
Wygląda pysznie ! Przepadam za zupami z orientalną nutą :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMmm, jesienny ideał :)
OdpowiedzUsuń