Składniki( na formę o średnicy 20cm):
100g herbatników maślanych750g serka ricotta
150g kremu z białej czekolady i pistacji
3 jajka
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
do dekoracji:
garść małych bez
5-6 łyżek cukru pudru ( na lukier)
garść truskawek
Sposób przygotowania:
Herbatniki rozgniatamy i umieszczamy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ucieramy jajka z cukrem na puszysty krem. Do masy jajecznej dodajemy ricottę, mąkę kukurydzianą i krem pistacjowy- łączymy składniki. Masę sernikową wykładamy na pokruszone herbatniki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 80minut- aż masa się zetnie. Sernik studzimy. Z cukru pudru i odrobiny wody wyrabiamy lukier- polewamy wierzch. Na koniec dekorujemy truskawkami i bezami. Gotowe!
Smacznego:)
Jak cudownie wygląda! Koniecznie muszę spróbować. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńJest zachwycający! Aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że truskawkowy sezon już dawno za nami...