Brukselka nie ma raczej wielu fanów i zwykle jest traktowana z dystansem. Z dzieciństwa pamiętam brukselkę jako warzywo wyławiane z zupy jarzynowej na szkolnej stołówce. Ale nastał taki czas gdy nieśmiało zaczęłam zerkać w jej kierunku i powoli oswajać w swojej kuchni. W tej wersji pokochałam ją całym podniebieniem! Połączona z masłem, cukrem i dużą ilością pieprzu jest wprost genialna. To doskonała jesienno-zimowa jarzynka do mięs albo sałatka na ciepło. Koniecznie wypróbujcie ten sposób:)
Składniki:
400g brukselki
1-2 marchewki
łyżeczka cukru
2 łyżki masła
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Brukselki obieramy z zewnętrznych liści, większe kroimy na pół. Marchew obieramy i kroimy na półplasterki. W garnku roztapiamy masło z cukrem i dodajemy przygotowane warzywa. Podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną zwiększamy ogień, redukujemy płyn i karmelizujemy warzywa. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Smacznego:)
Jat to pysznie wygląda) ) i ta głęboka zieleń))
OdpowiedzUsuńJa za brukselką wprost przepadam, więc to przepis zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuń