Składniki:
200g mąki pszennej200g cukru kokosowego
200g oleju kokosowego
150ml mleka kokosowego
3 duże jajka
3 solidne łyżki kakao
solidna łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
W garnuszku umieszczamy cukier, mleko, olej i kakao- doprowadzamy do wrzenia i rozprowadzamy wszystkie składniki tworząc jednolitą masę. Odlewamy nieco masy kakaowej- do polania ciasta. Pozostałą studzimy. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy kakaowej i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia- dokładnie łączymy składniki. Na koniec delikatnie dodajemy białko i mieszamy. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut- do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i wykańczamy polewą. Gotowe!
Smacznego:)
fajny pomysl z dodatkiem kokosa
OdpowiedzUsuńTaki lekko egzotyczny musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń