Składniki:
garść liści młodego szpinakuok. 200g dyni hokkaido
1 mała czerwona cebula
natka pietruszki
łyżka pestek dyni
łyżka oleju aromatyzowanego chili
sól morska
pieprz
łyżka oleju z pestek dyni
łyżka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy, obieramy i układamy w naczyniu do zapiekania- polewamy olejem z chili i posypujemy solą. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni i pieczemy do miękkości. Na listkach szpinaku układamy lekko ostudzoną dynię, pokrojoną dość drobno cebulę oraz posypujemy pestkami i listkami pietruszki. Na koniec doprawiamy sałatkę octem, olejem z pestek dyni, pieprzem oraz solą. Gotowe!
Smacznego:)
Oj tak, taka dynia smakuje obłędnie! :) Sałatka musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuń