Składniki:
2-3 duże burakiszklanka kwasu z kapusty kiszonej
2 marchewki
1 duża cebula
1 korzeń pietruszki
2-3 ząbki czosnku
kilka wędzonych śliwek
3-4 ziarna ziela angielskiego
kawałek imbiru
2-3 liście laurowe
suszony majeranek
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki- umieszczamy w garnku z obranym czosnkiem, imbirem, śliwkami, zielem angielskim, majerankiem i liśćmi laurowymi. Zawartość garnka zalewamy wodą 2-3 cm ponad powierzchnię warzyw i gotujemy na małym ogniu aż barszcz nabierze aromatu i koloru- około 2 godziny. Następnie dodajemy kwas i gotujemy jeszcze chwilę by smaki się połączyły. Na koniec doprawiamy sporą ilością pieprzu oraz solą do smaku. Można podawać czysty, z dodatkiem uszek, pierogów lub z krokietem. Gotowe!
Smacznego:)
Pycha! :)
OdpowiedzUsuń