Składniki( na 2 porcje):
filiżanka świeżej żurawiny300ml wody plus odrobina do rozcieńczenia skrobi
łyżka cukru
łyżka skrobi ziemniaczanej
opcjonalnie bita śmietana do podania
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy świeżą żurawinę- gotujemy do miękkości, aż owoce puszczą sok i nadadzą kolor wodzie. Przekładamy owoce do sitka i przecieramy dokładnie- dodajemy żurawinową pulpę do wody i łączymy. W międzyczasie rozpuszczamy w odrobinie wody cukier i skrobię. Dodajemy tak przygotowaną mieszankę do zagotowanej zawartości rondelka i mieszamy aż kisiel zgęstnieje- podajemy od razu, na ciepło lub na zimno z dodatkiem bitej śmietany. Gotowe!
Smacznego:)
Żurawinowy, mój najulubieńszy... :)
OdpowiedzUsuń