Pomieszanie z poplątaniem
Poniżej dwa zdjęcia dania- jedno i drugie składa się z dokładnie tych samych składników, ale zapewne większą ochotę na zjedzenie budzi danie po lewej stronie, nieprawdaż? To właśnie "magia stylizacji". Podstawową zasadą jaką się kierowałam było ułożenie składników tak, by jak najwięcej składników było czytelne dla odbiorcy i dokładnie widoczne. Dzięki temu, że pozostawiłam śledzie, bakalie i sos jako osobne elementy dokładnie wiemy co jest na zdjęciu i nie mamy wrażenia, że jest to coś bezkształtnego- jak w drugim przypadku.Naczynie ma znaczenie
Jeśli chcemy pokazać jak najwięcej elementów dania lepiej zdecydować się na szersze, płaskie naczynie. Dzięki temu mamy większą powierzchnię do zagospodarowania i łatwiej możemy wyeksponować danie. warto wybierać tez raczej niezbyt głębokie egzemplarze- dzięki temu danie w nim się nie "zagubi" i łatwiej będzie fotografować je pod różnymi kątami.Świeże zioła i przyprawy
Nie dość, ze świetnie pozwalają wydobyć z dań całą gamę smaku to są nieocenionymi pomocnikami podczas stylizacji da, które wymagają upiększenia. Warto mieć zawsze pod ręką kilka różnego rodzaju przypraw w całości, które mają ciekawy kształt, kolor lub fakturę- kolorowy pieprz, laski wanilii, kora cynamonu czy anyż sprawdzają się świetnie. Nieocenione są też świeże zioła- dodają nieco koloru, świeżości i lekkości stylizacji oraz pomagają nieco ukryć lub odwrócić uwagę od mało interesujących elementów. Wybierając zioła czy przyprawy starajcie się sięgać po takie, które są składnikiem dania lub dobrze do niego pasują- chodzi o zachowanie spójności obrazu z przepisem i jasny przekaz.Jeśli chcecie poznać inne, ciekawe informacje na temat fotografii i stylizacji kulinarnej koniecznie zerkinjcie TU- seria wpisów #piękniepodane czeka by je odkryć:)
Chętnie poczytam też o Waszych sposobach i trikach na fotografowanie dan, które czasami ciężko uchwycić na zdjęciu- piszcie śmiało w komentarzach!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)