menu

Tapioka na mleku z karmelizowanymi śliwkami

Zakochana jestem w tapioce od kiedy pierwszy raz jej spróbowałam w formie bubble tea. Ale jeśli miałabym wybierać ulubiony wariant to zdecydowanie będzie to wersja mlecznego puddingu. Jest przepyszny, kremowy i niezwykle delikatny w smaku co pozwala zestawiać go z ulubionymi dodatkami i tworzyć przeróżne kombinacje. Tym razem stawiam na jesienno-zimowy klimat i jako dodatek pojawiają się karmelizowane śliwki z rozmarynem- pycha!


tapioka na mleku


Składniki:

filiżanka tapioki
1/2 l mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
300g śliwek
łyżka masła
łyżka cukru
gałązka rozmarynu




Sposób przygotowania:


Tapiokę zalewamy wodę i namaczamy przez kilkanaście minut. Następnie odcedzamy i wkładamy do garnka z zagotowanym mlekiem i dodatkiem ekstraktu waniliowego- gotujemy często mieszając aż kuleczki staną się miękkie, przeźroczyste, a całość nabierze kremowej konsystencji. W międzyczasie na patelni roztapiamy masło, cukier i dodajemy pokrojone na ćwiartki śliwki i rozmaryn- karmelizujemy. Podajemy od razu po przygotowaniu, na ciepło. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)