Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany2 jajka
szklanka mąki pszennej
garść miechunki
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki oleju roślinnego
płaska łyżeczka sody
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Banany obieramy ze skórki i w sporej misce rozgniatamy je widelcem. Dodajemy jajka, olej oraz sól-mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy sypkie składniki- mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto i przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę- aż ciasto będzie rumiane, do suchego patyczka. Chlebek bananowy studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Smacznego:)
Z lekko kwaśną miechunką musiał smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń