Składniki (na 4 porcje):
200g mlecznej czekolady200ml aquafaby (wody odcedzonej od ciecierzycy z puszki)
skórka otarta z 1 pomarańczy
łyżka cukru pudru
szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania:
Schłodzoną aquafabę miksujemy jak białka jajek- do uzyskania gęstej, puszystej piany( najlepiej robić to przy pomocy robota lub miksera)-pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli i cukier. W międzyczasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Czekoladę studzimy i łączymy delikatnie z przygotowaną pianą oraz skórką z pomarańczy. Przekładamy do pucharków/szklaneczek/ słoiczków i odstawiamy do schłodzenia i stężenia- najlepiej na kilka godzin do lodówki. Gotowe!
Smacznego:)
ooo jaki ciekawy deser! muszę poczytać o właściwościach tej wody!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa poprzestałam na bezach ;)