Składniki( na 12 sztuk):
450g mąki pszennej350g kremu speculoos
150ml mleka
150g masła
2 jajka
25g świeżych drożdży
łyżka cukru
szczypta soli
opcjonalnie- cukier perlisty o dekoracji
Sposób przygotowania:
W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy zaczyn na około 10 minut aż drożdże zaczną"pracować". W międzyczasie roztapiamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mieszamy mąkę z solą, dodajemy masło (odrobinę odkładamy do posmarowania), zaczyn, jajka i wyrabiamy dokładnie ciasto aż będzie elastyczne, jednolite i gładkie. Z ciasta formujemy kulę, odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy, wałkujemy na prostokątny blat o grubości 3-4mm. Smarujemy tak przygotowane ciasto kremem speculoos i zawijamy jak roladę. Kroimy na 12 równej szerokości części i układamy w formie do pieczenia. Wierzch ślimaczków smarujemy pozostałym masłem i posypujemy cukrem perłowym. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i pieczemy około 30-35minut do momentu aż ślimaczki się zarumienią lekko. Odstawiamy do ostudzenia. Gotowe!
Smacznego:)
ale muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńPoczęstowałabym się... :)