Składniki (na 2 porcje):
2 nieduże filety z kurczaka200g makaronu ryżowego "wstążki"
50g kiełków fasoli mung
1-2 ząbki czosnku
2 dymki
2 jajka
łyżka pasty z tamaryndowca
łyżka sosu rybnego
łyżka brązowego cukru
świeża kolendra
olej
łyżka octu ryżowego
2 łyżki posiekanych, prażonych orzechów ziemnych
2-3 szczypty płatków chili (opcjonalnie)
1 limonka
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy wszystkie składniki: kurczaka kroimy na nieduże kawałki, białą część dymki i czosnek siekamy dość drobno, makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu dodając do wody ocet ryżowy. Mieszamy razem pastę z tamaryndowca, sos rybny i cukier. Na patelni/woku rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek z cebulą, po chwili dodajemy kurczaka. Po 2-3 minutach dodajemy jajko i podsmażamy aż się zetnie mieszając całość. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i przygotowaną pastę z przypraw oraz kiełki- smażymy jeszcze około minuty i wykładamy na talerz. Podajemy pad thai z orzeszkami, kawałkami limonki oraz świeżą kolendrą i dymką. Jeśli lubimy bardziej pikantne dania można posypać też płatkami chili. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)