Składniki:
1 korpus ze średniej wielkości kaczki, skrzydła, szyja2-3 spore marchewki
2-3 spore pietruszki
3-4 łodygi selera naciowego
mały seler
średni por
2 średnie cebule
2-3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
pęczek natki pietruszki
sól
makaron do podania
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, większe kroimy na kawałki. Cebule przekrawamy na pół i podsmażamy w garnku na suchym dnie aż się zezłoci ( można też opalić ją na palniku, opiec w piekarniku albo na suchej patelni- ja robię tak gdyż to oszczędność czasu). Dodajemy przygotowane warzywa, przyprawy( oprócz soli) pietruszkę( trochę odkładamy do podania) oraz kaczkę i zalewamy wodą do przykrycia składników około 3l. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Rosół powinien się gotować około 2-3 godzin, na małym ogniu. Gotowy rosół doprawiamy do smaku solą. Podajemy z makaronem lub innym ulubionym dodatkiem. Gotowe!
Smacznego:)
Cudownie wygląda, na pewno świetnie smakuje. W te minusowe temperatury idealny powrót do domu! ;-)
OdpowiedzUsuń