Składniki( na formę 18-20cm średnicy):
4-6 arkuszy ciasta filo400g mrożonych wiśni
4-6 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 solidne łyżki masła
szczypta soli
szczypta mielonego rozmarynu
cukier puder do podania
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w rondelku i lekko studzimy. Formę smarujemy masłem i układamy pierwszy arkusz ciasta tak by zachodził na brzeg. Powtarzamy czynność do wykończenia ciasta filo. Wiśnie umieszczamy w misce, mieszamy z cukrem, skrobią, solą i rozmarynem. Na koniec zaginamy do środka brzegi ciasta i wykańczamy je odrobiną masła. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe!
Smacznego:)
Podoba mi się ten pomysł :) Lubię ciasto filo, ale brakuje mi na nie pomysłów...
OdpowiedzUsuń