Składniki( na 1 solidną porcję):
200ml mleka 3,2%150ml wody
3 łyżeczki herbaty liściastej ( u mnie earl grey)
kawałek kory cynamonu
1 gwiazdka anyżu
2-3 cm kawałek imbiru
5-6 ziaren kardamonu
5 goździków
łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)
kakao ( do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Imbir kroimy na plastry. Pozostałe przyprawy wraz z cukrem rozdrabniamy nieco w moździerzu. Umieszczamy wszystko w garnku i zalewamy wodą- gotujemy kilka minut, a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy herbatę- zaparzamy pod przykryciem kilka minut. W międzyczasie podgrzewamy mleko i przy pomocy urządzenia do spieniania tworzymy mleko z pianą. Do szklanki/kubka wlewamy spienione mleko, a następnie delikatnie dodajemy odcedzony przez sitko herbaciany napar. Na koniec wierzch dekorujemy kakao. Gotowe!
Smacznego:)
Znamy i bardzo lubimy! Z własnej mieszanki oczywiście :-)
OdpowiedzUsuńOj nie... Lubię wszystko, i herbatę, i mleko, i te przyprawy, ale wszystko razem... Nie umiem się do tego smaku przekonać, niestety.
OdpowiedzUsuń